Клиниката по ортопедия и травматология на ,Сърце и Мозък` Плевен

...
 Клиниката по ортопедия и травматология на ,Сърце и Мозък` Плевен
Коментари Харесай

,Сърце и Мозък' Плевен прилага най-модерните световни стандарти в ендопротезирането

 

Клиниката по ортопедия и травматология на,Сърце и Мозък` Плевен работи по най-модерните международни стандарти в региона на ендопротезирането на огромните стави /тазобедрена, колянна, раменна/. Екипите сполучливо ползват методите на минимално инвазивно първично и  ревизионно ендопротезиране. Постиженията на Клиниката справедливо ѝ отреждат лидерското място по тазобедрено и колянно ставно ендопротезиране за 2022 година съгласно „ Индекс на лечебните заведения “. Поредното самопризнание е и определянето ѝ като главен център за ревизионна артропластика в страната.
-->
„ Високотехнологичното съоръжение, чудесно квалифицираните експерти, минали образования в реномирани европейски клиники, и екипната работа са в основата на положителните резултати. Признанието, което получаваме от пациентите и от сътрудниците ни, е най-важната оценка за труда ни “, споделя проф. Аспарух Аспарухов.

Според началника на Клиниката по ортопедия и травматология с навлизането на роботизираната и компютризирана хирургия, навигационното ендопротезиране от дълго време е изместило класическите оперативни техники. Предимството на технологията е, че благодарение на навигацията имплантите се слагат в оптималната за всеки пациент позиция, съгласно неговата самостоятелна анатомия. Методът подсигурява дългосрочност на ставата и е несъмнено по-щадящ за пациентите.

Първичната минимално инвазивна артропластика на тазобедрената става се реализира през пряк челен или предно-страничен достъп по метода на Рьотингер.

Артропластиката е ортопедична интервенция, при която повредена става се заменя с изкуствена или се ремоделира. Концепцията за запазване на мускулно-сухожилните структури при ендопротезиране на тазобедрената става утвърди през последните години директния челен достъп и предно-страничния достъп на Rottinger като най-подходящия способ с неоспорими преимущества. От 2008 година ние прилагаме рутинно метода на световнопризнатата школа от Инсбрук като достъп, отговарящ оптимално на условията за минимална инвазивност.



Разликата в дължините на оперирания и на симетричния крак се управлява извънредно точно по време на интервенцията. Позицията на пациента по тил разрешава елементарен достъп до анатомичните репери, нужни за параленост и съвсем изключва опцията за неточности, а кръвозагубата е сензитивно понижена. Следоперативната болежка също е по-малка спрямо тази при стандартните достъпи.

Иновативният способ, който се ползва в ‚Сърце и Мозък‘, разрешава по едно и също време да се оперират и двете тазобедрени стави с една упойка – от два екипа по едно и също време или поредно от един екип. При вярно насочени съставни елементи на ставата, запазването на околоставната мускулатура обезпечава безспорна непоклатимост на новата става директно след интервенцията, а пациентите се изправят на крайници единствено няколко часа след интервенцията.

Благодарение на минималния кожен прорез постоперативният белег е по-малък спрямо другите достъпи до тазобедрената става и е козметично засищащ. Когато екипът е с задоволителен опит даже пациенти със затлъстяване –с показател на телесната маса (BMI) по-голям от 35, не са противопоказани за пряк челен достъп, защото подкожните мазнини се отсрочват най-вече откъм гърба и странично на тазобедрената става, а не начело.

Първична минимално инвазивна артропластика на коленната става.

Поради безспорните преимущества за пациента в Клиниката по ортопедия и травматология на,Сърце и Мозък` Плевен от ден на ден се постанова като обикновен така наречен минимално инвазивен субвастус достъп при ендопротезиране на колянната става. Този достъп разрешава да не се нарушава целостта на разгъвния уред на коляното и се резервира кръвоснабдяването на колянното капаче. Съществено преимущество е и съхраняването на целостта на екстензорния уред на коляното. То разрешава бързо следоперативно възобновяване на мускулната мощ на четириглавия мускул и съкращаване на постоперативната болежка.

Запазването стабилността на капачето в бедрената трохлеа е друго значително преимущество. То способства за възстановяване центрирането на пателата, като в същото време резервира целостта на меките тъкани и усъвършенства процеса на зарастване.

Приложение на нови технологии и импланти в ревизионното ендопротезиране

Ревизионната артропластика на тазобедрената и колянната става е хирургична процедура, употребена за поправяне на проблеми, зародили след предходни интервенции за промяна на тазобедрена или колянна става. Тези процедури постоянно се нужни заради редица механически или медицински аргументи.

С придвижване на технологиите ендопротезирането на опорно-двигателния уред също навлезе в ерата на персонално ориентираните детайли на изкуствените стави. Това е изключително неотложно при проверките, заради завършените костни недостатъци, които от време на време не могат да бъдат решени с стандартни импланти. Изработването на такова произведение стана допустимо след въвеждането на 3 D принтирането и в медицината. Методът съставлява създаване на тримерен обект посредством нанасяне на поредни пластове материал (метал, пластмаса, керамика), посредством авансово направена компютърна томография на засегнатата става. Технологията разрешава както действителна реорганизация на хипотетичния костен недостатък, по този начин и разработване на характерен за пациента самостоятелен имплант и нужните принадлежности за слагането му. Екипът на проф. Аспарухов работи интензивно от месеци в това направление. В тази връзка проф. доктор Хайнц Рьотингер – един от най-авторитетните ортопеди в Европа, още веднъж ще бъде посетител на клиниката през юни, след което плевенски екип ще специализира в Германия.

Проф. Аспарух Аспарухов, д.м.н. е шеф на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ Сърце и Мозък, Плевен. Завършва Висшия медицински институт София през 1975 година, а през 1982 година придобива компетентност по ортопедия и травматология. Магистър е по „ Здравен мениджмънт “.

Повече от 40 години работи в УМБАЛ „ Д-р Георги Странски “ в Плевен като помощник, гл. помощник и доцент, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология. Дългогодишен началник и учител в „ Катедра ортопедия и травматология “, а от 2008 година е професор към МУ Плевен. Два мандата Декан на факултета по медицина. Специализира неведнъж в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Израел, Швеция, Испания, Хърватска, Турция, Съединени американски щати и други Проф. Аспарухов има изявени професионални и научни ползи към спортната контузия, минимално инвазивната хирургия, първичното и ревизионно ендопротезиране на огромните стави /тазобедрена, коленна и раменна/, детската ортопедия, контузията и реконструктивната хирургия.

Удостоен е със 7 национални награди на Българското сдружение по ортопедия и травматология и премията на Унгарското ортопедично сдружение. Представител за България в ЕSSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy), SICOT (Société Internationale de Chirurgie Orthopédique et de Traumatologie ; Société Européenne de Chirurgie de l’Epaule et du Coude); почетен член на сръбската, македонската и израелската ортопедични асоциации. Автор и съавтор е на над 400 научни известия и изявления в страната и чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР